Helgmysigt och kamikazeförsök

Matte, hund och husse har haft en härlig helg tillsammans med promenader, långa och korta, och ännu ett kamikazeförsök av Dixie.

Helgmys
Vi har utforskat området bakom Uni vidare och det är jättefint! Det finnns stigar i skogen att springa på och nosa omkring. Även Dixie har det skoj...! Så kan man "tappa" dummisar och köra "ut" osv, Dixie apporterar med glädje. Toppenhärligt! Och med väder som nästan värmer kan man ju inte låta bli att bli lycklig.

Kamikaze
Usch, skrämma matte, det är hon duktig på. Denna gången provade hon på höjdhopp med lång ansats. 3-4 meters höjd. Matte fick hjärtat i halsgropen, men vovven var inte mer berörd än att hon blev lite chockad..

Kvällspromenix
På kvällspromenaden idag så snurrade vi lite fram och tillbaka runt ikring. Gjorde ett par apporteringar och fick i handen!! Hon tappade den i marken första ggn, men plockade upp den självmant och gav mig.. hon är så söt och gör mig så glad!! lycklig*


Dixie har börjat löpa & Matte och Dixie på roadtripp

Matte och Dixie har varit på roadtripp lör-tisdag. Först besök hos mattes sjuksköterskevänninna i Skövde, sedan til Falköping och mattes mamma.

Skövde
I Skövde var Dixie hemma ensam sent på kvällen för första gången. Matte var jättenervös, men självklart var Dixie cool. Visst var Dixie lycklig när vi kom hem, men mötte oss med sömndruckna ögon! Härliga hund.
Innan, på dagen på lördagen, utforskade vi området och hittade ett område med bra terräng och fick riktigt bra sök, apporteringar och inkallningar. Stoppsignal fungerade också bra, med "motivation" felfritt! :P Dock skulle matte göra b a r a en apportering till på vägen hem. Fy fy på matte, självklart var Dixie för trött i huvudet då och stack och käkade ufo (unidentitied fluffy object).
Söndag morgon tog matte och hund en regnpromenad. Det duggade när vi gick ut och duggade när vi gick in.. under tiden vi var ute spöregnade det däremot. Mattes byxor fick vridas ur och Dixie fick stå och gnuggas med handduk länge innan hon fick komma in igen!

Falköping

På söndagen åkte ekipaget till Falköping och mattes mamma. Firande av mamma, matte, mattes pappa och mattes farmor. Alla i denna släkten behagar nämligen fylla år i princip samtidigt! :P
En härlig långpromenad på måndagkvällen och lite fritt spring i plantis!

Första löpet!
På tisdag kl 17:30, när matte, mattes mamma och Dixie precis kommit in ifrån promenad och Dixie fått sin mat hände något.. Dixie ville inte äta och backade. Matte såg bloddroppar på golvet och tittade direkt i Dixies mun och undrade om hon skurit sig på ngt och därför inte ville äta, eller om hon skurit sig i en tass på glaset som låg på marken som vi såg på promenaden.. Mattes mamma upplyste ganska snart att matte tittade i fel ände på hunden!!! Dixie hade fårr sitt första löp!! Matte översvallades av moderskänslor (.. galet!)
Sådan tur att klockan inte var 18 än, och att det nyss öppnat en djuraffär nära bostaden! OCH att löpet inte kom 1,5 timme senare när matte och Dixie satt på tåget!
Matte sprang direkt till affären och köpte tikskydd. Hon blev så fin så! Svart var det och hon protesterande knappt alls utan accepterade nästan direkt att ha "kläder" på sig, duktig kikka* Dock tvättar hon det lite efter hon varit ute.
När matte kom hem efter lektionen idag så misstänktes att skyddet skulle ligga sönderbitet, men inte då, det satt så fint på lilltjejen! Suck* världens goaste lilla... eller ja, stora flicka!


Fältet

Vi har varit iväg till fältet och tränat och lekt idag igen.. toppenställe verkligen. Jag älskar att låta henne springa fritt, det är det hon är skapt för, det syns på henne! Träningen gick bra. Jag testade även att kasta lite dummisar runt henne som hon inte fick ta.. DET var svårt tyckte hon, det syntes verkligen. Så länge jag inte kastade rakt över henne gick det bra, men när jag försökte det så gick det inte att motstå frestelsen!!

Väl hemma, utanför huset på vår gräsplätt (ja, inte längre snöplätt!) kom den en sööööting promenerande. En söt liten flatteflicka på 5 månader. Både Dixie och jag smälte direkt, fast på olika sätt. Matte smälte lugnt och sa "Ååhh, så söt!", Dixie "Superman:ade" och drog som en galning. När hon fick hälsa chockade hon nästan livet ur den lugna fina lilla tjejen. PUSS PUSS PUSS PUSS PUUUUUUUUUUSS, det är Dixies melodi det, suck*
Hoppas vi träffar henne igen så Dixie får träna på att uppföra sig i andra hundar sällskap. All hyffs vi tränat in försvinner när andra hundar är i nårheten och jag har en ganska stark känsla av att träning i grupp är skitsvårt. Skulle önska att vi hade två hundar och träffade andra hundar ofta, eller iaf regelbundet, så att det inte blev en sådan "event" när hon väl ser/träffar andra hundar.

Targetträningen återupptas med nya friska tag!

Nu har matte bestämt sig för att ta nya tag med targetträningen. Igår kväll och ikväll idag har vi tränat targetträning på "favvo"skon (mattes sko(r) som Dixie brukar låna när matte inte är hemma och inte har dem på sig). Jag tror det är lättare för henne att markera/förstå kopplingen till skon och kommandot jämfört med att ta på något platt, till att börja med, det är ju lite mer att ta på!

Det har gått jättebra! Dixie kan "tass" utan och innan så jag har tagit det kommandot och haft skon i handen när jag sagt "tass". Till en början har hon då automatiskt lagt tassen på skon då jag hållit den där jag brukar hälsa med handen. Gradvis har jag flyttat handen med sko närmare och närmare golvet. Till slut kunde jag ikväll få Dixie att trampa med höger tass på skon på kommandot "tag" (jag vill ju behålla "tass"kommandot till hälsning) när den låg ca 1,5 m bort. Alltså var hon tvungen att gå fram till den (bort från matte) och trampa på den. DUKTIG!!!

Skoj tankegympa för både matte och hund. Bra för Dixie att tänka till hur hon ska ta sig till och bra för matte att komma på bra träningsmetoder!


Underbart väder!

Oj, ungefär 2 timmar tog vår lilla lek och träningspromenad. Matte och Dixie trallade iväg till fältet vid Uni idag också. Träningen gick inte fullt så bra som i lördags när husse var med (det saknades nog go'a vibbar!), men visst arbetar hon duktigt! Ett sök blev tyvärr så svårt att Dixie arbetade helt slut på hjärnan och matte fick leta bra länge innan dummisen kom till rätta (den hann försvinna och komma till rätta en gång till efter det!). Det var lite synd att alla tankekrafter tömdes där, det märktes att Dixie gick på "tomgång" det mesta efter det. Hopp, hopp och bus! Massa spring för både matte och hund, helt svettig och slut nu kan jag erkänna! Men lycklig! Härligt väder och en underbar hund. En ibland lite väl viljestark vovve, men iaf världens bästa!

Påkomna i sängen tillsammans!

En toppen helg
P?komna
Här ligger de skyldiga tu och myser! Dixie får, som ni läsare säkert vet, inte sova i sängen på natten. Men man måste ju låta henne komma upp och gosa lite ibland! Mysigt för såväl hund som matte och husse! :)


Lördag -dummieträning och lek
Igår, lördag, var vi ute i vårsolen som värmde så härligt (innan himlen, senare på eftermiddagen bytte tema till regngrå). Utan jackor, men med mössor och dubbla tröjor traskade vi alla tre iväg till Universitetsområdet för att kolla upp det där fältet som matte planerat att gå till förut men vinterns tidiga kvällsmörker satt p för.
Vi blev alla tre mycket positivt överraskade när vi upptäckte att fältet var betydligt större än vi trodde.
Flera lyckade sök, uppletande av både dummisar och husse/matte´, genomfördes. Hon blev lite ivrig och stack innan tillåtelse ett par gånger, så det får vi träna på, men det var underbart att se att hon är så duktig fastän det är ett tag sen vi tränade ordentligt nu. När Dixie inte ätit som hon ska så har det blivit lite mer lugna lekar, men nu blir det att sätta igång igen! (Synd bara att mattes kommande praktik kommer sätta käppar i hjulen.. såå trött blir man av fulltidssysselsättning när man annars är bortskämd student.)
Noteras! Inga hjälpmedel i annan form än av husse och matte användes. Otroligt duktig hund vi har! stolt* Sökes "Will to please"?! Hon heter Dixie och bor för tillfället i Örebro!! :D

På fältet strosade en liten terrier förbi som vi valde att inte hälsa på. Vi träffade även en STOR varghund, riktigt respektingivande för att vara ärlig. Han och Dixie fick hälsa, men han förklarade ganska direkt att han inte hade mycket till övers för småskitar som Dixie! Lite smårädda för honom blev vi nog alla tre..
Perfekt tajming var det när de andra hundarna dök upp. Dixie var nära oss båda gångerna så hon kunde kopplas och mötena kunde ordnas relativt organiserat. Skönt.

På lördageftermiddagen och hela kvällen var Dixie SLUT. Dötrott utan underdrift. Det blev så mycket att både tänka på, och fysiskt ansträngande var det också (dels en lång springtur med ett par mystiskt placerade byxor i munnen!), så vovven orkade inget mer alls under lördagen, men skoj var det! Svansen arbetade så det stod härliga till hela tiden.. som alltid när hon får springa fritt!


D??tr?
"Jag vägrar röra mig en millimeter!"


Söndag -Skogen och slappa
På söndag förmiddag åkte flocken till skogen och traskade runt i blötan och myste. Det var en kravlös tur med fri "hopp och lek". Dixie höll sig lustigt nog nästan hela tiden tokigt nära oss. Spring långt i förväg när du får chansen hund!! Sedan blev det mys för hela slanten resten av dagen. (Det var idag, söndag, som husse och vovve ertappades i säng.. Ojoj.. ja.. det är ju inte natt iaf! :D (Matte sällskapade efter fotografering och myste med sin flock! Härligt med både hund och husse hemma i helgen.)


G?lli
"Visst ska jag sova i sängen alltid? Jag som är såå sööt...?!"

Skogen

Skogen
Idag har matte och Dixie samt ett annat hundekipage varit i skogen och huserat. Köttbulle var dagens metod. Funkade utmärkt, inkallningen fungerade toppenbra. Vovven tittade till och med till matte spontant lite då och då, HYFF! Problemet är bara det att Dixie stressar upp sig och blir för ivrig, då tappar hon koncentrationen och slarvar med både apportering och lydnad. hmm*...
Vi måste träna i långlina så jag kan hala in henne och lugna henne. Det blir nästa veckas projekt.

koncentrerad
Porträtt till skogs. (Väntar spänt på tillåtelse att springa iväg och busa med Eyla)





buss
Så fin och lugn på bussen. (Kortet är från i fredags när vi hämtade juicemaskinen.)

Dagens mat

Matnyheter
Idag har Dixie ätit all sin mat, både "frukost" (närmare lunch) och kvällsmat. 3 dl/mål som allt gick ner. Det går inte i samma racerfart som förut, men huvudsaken är att det går ner. Ingen trugning idag, förutom att frukosten fick stå framme till lunchdags, mitt på vardagsrumsgolvet. Inte heller någon krokodilmatning idag! :P

Lekkamrater
Ikväll har Dixie fått besök av lekkompisar. Eller ja, det var ju egentligen mattes gäster, men det gör inget förklarar Dixie, det är ju hon som är huvudattraktionen! Vännerna "blivande praktik-hundvakt" med tillbehör har varit här ikväll, till mattes och hunds stora glädje. Vi har haft en toppenkväll. "Man blir dock lite trött efter ett tag när man har gäster", menar Dixie.

Utställningssläkten
Det verkar som det är många som varit på utställning i helgen. Matte och hund är mycket nyfikna på hur er kritik ser ut. Heddas kritik har vi läst i hennes och mattes blogg, men ni andra.

-Loka, Jack, mamma Troja m fl. Kan ni inte skriva en liten kommentar med er kritik?
Vi är så nyfikna!

Balansakt

På mattes högra sida
Dixe gick jätteduktigt vid mattes sida till stan. Lite korrigeringar om att man inte ska gå före matte bara. Vi mötte en del hundar, och de som vid mötet var mindre än en meter ifrån gick inte att motstå, då blev det superman-posen. Matte lyckades dock avvärja alla hälsningsförsök. Jag fattar inte varför en del hundägare stannar med sina hundar och stirrar på det mötande ekipaget. Då blir ju deras vovvar ännu mer fokuserade på det som kommer spatserandes (och utgör samtidigt ett ännu mer tydligt mål att sikta in sig på, för hunden som närmar sig).

Balansakt
Väl i stan möttes vi av vår kära "koppelhållare". Ingen tvekan om att Dixie kände igen henne. LYCKA* "Jippie! Här är äntligen min kompis som vill leka med mig!", tänkte Dixie och krumbuktade med hela sin moddblöta, härliga kropp!

Matte gick in för att hämta sin juicemaskin, som visade sig vara gigantisk. Den gick minst sagt inte ner i ryggsäcken. De hade inte ens en kasse i affären som lådan gick ner i. Tanken att gå en sväng till djuraffären och väga Dixie mulnade igen direkt.

Väl ute balanserades låda med vovve, inte det lättaste projektet direkt. Dixie gick SÅÅ duktigt vid mattes högra sida. Matte var så stolt* (och lättad!). Mycket folk gick runt omkring oss, men det var kanske tur att vi inte mötte fler hundar!

Svansträning
Vi tränade lite stå med svansviftning på busshållsplatsen. Tokigt duktig var hon. Konstigt att det ska vara så mycket lättare att förstå/göra utomhus än inomhus (där svansen lätt åker ner). Men det här var nog den bästa svansviftning jag sett på henne. En riktig solfjäder bak på sötnosen! :D


Dagens Mat
Ca 1-1,5 dl uppblött foder trugades även idag i vovven med krokodilen som sked på förmiddagen. Foder är skrämmande och potentiellt farligt. Skönt att hon fick i sig något iaf.

Kvällsmaten fick Dixie, medvetet, mycket sent på kvällen, efter 21. OCH alla 3 dl åts upp utan protester. Skålen slickades till och med ren!! :D Härligt*

För övrigt inga spyor idag!

Förvaringsboxar för hundar vid affärer -ny franchiseidé?

Det är så trist att man inte kan ta med sig hunden överallt. Om jag, matte, fick så skulle Dixie få följa med på både träning, lektioner och till bibblan. Överallt! Tänk vilken cool hund man skulle få till slut, ingenting skulle hetsa upp henne.

Nu på eftermiddagen ska matte och Dixie promenera in till stan och hämta ut mattes nya juicemaskin. Så jobbigt och omständigt att man måste fixa "koppelhållare" (i form av härlig vän) för att gå in i en affär bara några minuter. Aldrig att jag vill lämna henne utanför, då får jag slag.

Veterinärens inrådan

(Dagen i kronologisk ordning)

Frukost
Ca 1/2 dl torrt foder trugades i vovven. Sen fick skålen komma upp, nu blir det att vänta tills kvällsmaten.

Veterinären
Nu har matte ringt veterinären. Vi fick det svar matte misstänkte. Bit ihop och ge valpen mat på vanliga tider. Passar det inte får hon vänta till nästa mål. Det är så mycket som händer i en 7 månaders valps utveckling, så det är inte konstigt om det kan bli strul på olika fronter: trots och gränssättning, eller med exempelvis maten. Men om hon fortsätter att spy ska matte höra av sig igen för att få hjälp mot magsyran.
Veterinären tyckte inte vi skulle dra ner på portionerna utan servera i samma mängd på vanligt sätt.
Matte funderar nu på uppblött vs torrt foder, vad ska man välja?

2:a frukost
1 dl torrt foder gick ner utan protester.

Kvällsmat
Det är inte intressant med uppblött foder. Fnys*

Kräkningar
Nu har Dixie inget mjukt kvar att sova på i två nätter, det blir Biabädd (som iofs är ganska mjuk) eller golvet. Hon har spytt ner: matte och husses säng (som turligt nog kunde tvättas till räddning), vardagsrumsmattan, bäddmadrassen och "hennes" Musse & Mimmi-filt. Matte har närmaste tvättid på lördag. Det kan inte kännas bra att spy så mycket, och fy farao vad det stinker.
Dagens kräks kom vid sextiden, inte så konstigt att magen var sur då hon inte åt ordentligt till frukost.

Kvällsmat -fortsättning
Matte flyttade med skålet till datarummet och låtsades vara helt ointresserad av vovvens tiggförsök att få något mer attraktiv att mumsa på. Med hjälp av krokodilen (som agerade sked) matades 2 dl uppblött foder in i den bortskämda, söta, lilla skitungen. 1 dl fanns kvar i skålen.

När matte och vovve kom hem ifrån promenad och leksession med hundbekanta så trallade Dixie in och slafsade i sig allt resterande av kvällsmaten.. Hur gott kan det ha varit på en skala??! Lustigt smaksinne på den jycken. Fräsht och fint foder, nej tack... det som stått och mojsat till sig i flera timmar.. Jajamän! Jaja.. så länge hon äter är matte nöjd.


Tack kullsyskon och alla tvåfotingar för stöd och uppmuntran!

RSS 2.0