Lek i snön (för såväl hundar som mattar)!!

Mat- och måendesituationen
Dixie spydde igen. På kvällen för första gången.. suck* Men inte så konstigt, när hon inte ätit någon frukost (förutom en enda dl torrt foder från golvet). Det var säkert riktigt tomt i magen.
Uppblött kvällsmat var ingen hit, däremot gick 3 dl torrt foder ner till slut.

Midnattsmål
2 dl torrt foder gick ner direkt utan protester.

bus!
Ni trodde väl inte att man är det minsta mindre leksugen för att maten inte smakar?!?


Promenad, lek och snögubbe
Kväll: Efter rastning och lekstund i snön gick matte och Dixie in igen... MEN, då knackade det på dörren, och där stod en annan matte med sin vovve och ville gå på promenad! Det kan man ju inte säga nej till, även om man precis varit ute och lekt!
Först en promenad, där vovvarna snällt fick gå vid respektive matte och INTE tjuvhälsa på varandra.
När promenaden var klar var vi tillbaka vid "vår" gräs-/snöplätt. Då var det äntligen fritt fram för lek! Vovvarna lekte tafatt... och mattarna byggde en snögubbe!


med gubbe
Fel vinkel tyvärr :( Men ser ni svansen?! :P      (och snögubben där i bakgrunden, tjusig va?!)


dragkamp
FIGHT!!


uppmärksamhet!
Det enda sättet utom "köttbullemetoden" som funkar för att få två lekgalna busungars uppmärksamhet -sno leksaken!! :D


ståbild
Försök till ståbild.. kunde vara bättre, men kunde vara sämre. Inte så pjåkigt alltså! :P
(Ont om utrymme, matte var liiiite rädd att ramla ner för trappan kan meddelas!)

Lite utstående tassar tycker jag nog hon har vår lilla sötis.. om hon bara får lite mer pondus är hon oslagbar i såväl utseende som personlighet! Med mer pondus kommer säkert kors och rygg göra sig bättre, som på bilden i snön. Påminner matte om Dixies pappa,.. kan man inte se lite Casper-anda där måntro? (Är skribenten aningen partisk? Och gör en ren amatörbedömning? nej då...inte alls!)

Dagsnytt

Vill du ha sällskap?
"Vill du ha sällskap, matte?"


Dagsformen
Frukosten blev inte väl mottagen. "Fnys, inte intressant", blev reaktionen. Hon fick en dl torrt i morse som hon åt upp först när hon fick leta upp dem ifrån golvet. Frukosten i form av uppblött foder blev som sagt inte mottagen väl. Tips ifrån Royal (nedan) är att halvera portionerna.. jag får väl prova det till nästa mål, så får vi se vad veterinären säger imorgon.


hej igen

Det finns perioder då en valp inte vill äta/matvägrar - det kan bero på
många olika orsaker och som ibland kan sitta kvar ganska länge

- minnesbilder från den period då hon kräktes på morgonen, sur i magen >
mår illa > kräks > orolig matte > mat (flera negativa upplevelser precis
innan maten serveras kan ge problem med aptiten genom att hunden kopplar
ihop det negativa med matskålen-maten)

- tandömsning

- vaccinering (vet besök)

- kösmognad, förlöp - löpperiod

- tillväxthastigheten avtar, tillväxtkurvan kan ses på två olika sätt,
      dels en kurva som stiger ganska brant och som sedan planar ut (den
man ser oftast)
      dels den som visar tillväxten i gram per dag, är för en Flatvalp som
mest omkring 120 gram/dag:
Då den här kurvan börjar avta minskar tillväxten (6-7 månaders ålder för en
flat) och då minskar också behovet av näring. Som hundägare vill man gärna
att valpen ska äta lika mycket och på samma sätt varje dag, men
verkligheten är lite annorlunda.

Prova med att ge din valp halva portioner mot vad den brukar äta (inte
kvällsmålet med tanke på kräkningarna då ger du 2/3 delar av vad den får
idag).
Då valpen ätit upp säger du bara "duktig" och tar bort matskålen - om hon
lämnar något så minskar du nästa måltid med den mängd hon lämnat.

Det här fungerar i 8 fall av 10, om det inte fungerar provar du med att
låta valpen ha fri tillgång till maten

Update

Midnattsuppdatering: Matte, som haft matskålen med kvällsmaten stående vid fötterna nära datorn, kan nu, med glädje, se en tom matskål!!! :D Den blir i skrivande stund till och med renslickad!! hihi*
Så till slut blev det riktigt bra mängd mat uppäten idag. Dock fortsatt lågt utslag på ätglädje-barometern..  :/

Update
Dixie har inte spytt de senaste dagarna och har inte varit mer deppig än det vanliga:
"Suck* Kan vi inte leka heeela dagen, vaaarje dag, matte?!".

Matlusten lyser däremot med sin frånvaro. :(
Hon har ätit 1/3 (1-2 dl) av frukosten och 1/2 av kvällsmaten (2,5 dl). Direkt på morgonen fick hon 1,5 dl torrt foder som hon åt upp. Hon äter lååångsamt och försiktigt.
Matte har funderat på om hon har ont i munnen/halsen. Men det känns konstigt, då hon hellre (men oengagerat) äter torra foderkulor, en i taget, eller tuggpinnar.
Grubbel grubbel.. har skickat ett mail till Royal och frågat om de ändrat några ingredienser det senaste.. får se vad det blir för svar.

Ringer veterinären på telefontiden på torsdag.. hoppas verkligen jag kommer fram.

Fortsättning..

Svar kom idag ifrån Hund & Kattkliniken (nedan). Dixie fick imorse, direkt efter morgonkissningen, en halv dl torrt foder. Sedan lade matte 3.5 dl i blöt som Dixie fick när matte gick till föreläsningen. Maten stod tyvärr kvar orörd när matte kom hem igen.. suck* Dixie fick komma ut direkt och kissa. OCH när hon kommit tillbaka in gick hon till matskålen och åt upp all maten!! :D toppen! Matte väntade i andakt vid dörren och ville knappt röra sig för att inte riskera att störa vovvens ätande. Det gick inte i samma glupar-takt som vanligt, men skålen blev tom på varje liten foderkula!
Eftersom hon nu ätit all frukostmat ska matte vänta tills imorgon bitti och sedan ringa och rådfråga veterinären HYFF, men det känns skönt att hon ätit ordentligt.. även om det snarare blev lunch än frukost! :P


Hej!
Det är ganska svårt att säga vad sånt här kan bero på utan att göra en
undersökning av hunden.
I och med att kräkningarna delvis blev bättre av att hon fick mat senare på
kvällen så kan man misstänka lite magkatarr. Hundar kan kräkas när magen
blir tom.

Jag skulle rekommendera uppblött foder, då får hunden i sig vätska och blir
mättare än på torrt, i och med att det torra tar en stund innan det sväller
i magen.
Att ge mat så sent på kvällen som möjligt brukar hjälpa mot hundar som kräks
på tom mage på mornarna.
Testa att ge mat sent på kvällen och ganska tidigt på morgonen så att magen
slipper vara tom och se hur det utvecklar sig. Man kan även ge en liten torr
skorpa som hon kan gnaga lite på till natten.
Om det inte hjälper fullt ut så kanske hon behöver medicineras mot något som
motverkar magsyran, om det är detta kräkningarna beror på.
Matvägran kanske beror på ändringar i fodret eller att hon faktiskt har lite
ont i magen.

Fortsatt ostadigt

Husse har varit hemma i helgen och hela (lilla) flocken har varit i skogen och lekt och tränat eftersök mellan husse och matte på lördagen. Så duktig vovve så! Sen har Dixie fått jogga en sväng med husse (i fredags) och leka med en trött labbe i morse (söndag)! I kväll blev det promenad med matte och bus och stoj med hundkompisen Eyla. Vi provade på lite inkallning och "sitt, stanna-kvar" med inkallning med störning (Eyla), och det var svåååårt tyckte Dixie, men på tredje försöket gick det bra.. Attans vad nära det var att första försöket gick vägen.


Matte och husse är oroliga för att det är något fel med vår lilla tjej..  Matte skickade ett mail (nedan) ikväll så vi får se vad veterinären svarar.

Hejsan, Vår flatcoated retriever-tik Dixie (Chessex Jersey Jumper), på 7 månader har den sista tiden inte betett sig som vanligt och vi undrar om ni kan råda oss om hur vi ska gå till väga. 

Det positiva är att hon är pigg och att magen verkar fungera; ur den aspekt att hon bajsar som vanligt och hon inte är öm när man känner igenom kroppen. Hon beter sig lite extra deppigt när hon är inne, mer än det vanliga ?jag har tråkigt, jag vill leka?.

 

Dixie har spytt på mornarna, innan frukost, flera dagar den senaste veckan. Vi fick råd ifrån uppfödaren att ge henne lite att äta på kvällen innan läggdags och det verkar ha hjälpt delvis.

 

Vi har funderat på om det kan vara fodret som spökar. Hon började rapa mycket i samband med att vi köpte en ny säck foder. Vi har hört att tillverkarna, utan att meddela, kan ändra ingredienserna i fodret ibland. Kanske har rapandet och, nu, kräkningarna samband med fodret? Hon har även fått lite ökade portioner de sista veckorna då hon är lite i smalaste laget.

 

Dixie har alltid varit glupande glad i mat men har nu också börjat vägra äta sitt foder, som hon får uppblött. Häromdagen blandade jag i en äggula i fodret, då jag ville att hon skulle få i sig mat. Då slank allting ner. Idag fick hon ett mål med foder som inte var uppblött, även då slank allt ner. Det känns därför som det inte nödvändigtvis behöver vara fodret. Jag vill heller inte skämma bort henne genom att piffa till fodret med olika saker varje dag. Är hon bara tillfälligt kräsen?

 

En annan tanke är ifall det kan vara motionen som påverkar hennes beteende. Det har varit mycket vissa dagar, och vissa dagar lite (beroende på hur mitt studie-schema sett ut). Men hon ska väl klara av att vissa dagar är roliga och andra tråkigare?

 

Uppfödaren har även gett på förslag om det kanske kan vara hormorna som satt igång. Hon är ju 7 månader så det är väl inte omöjligt att det är första löpet som spökar? Dock har hennes mamma, mostrar och mormor alla löpt vid 9 månaders ålder. Alltså borde det vara ett tag kvar.

 

Vad föreslår ni att vi gör? Ger henne torrt foder? Ger henne blött och väntar på att hon ska bli tillräckligt hungrig och äter uppblött? Kommer in för veterinärundersökning? Eller ska vi avvakta då hon i övrigt är pigg?

 

Många frågor blev det, men jag hoppas att ni kan ge oss råd,

 

Med vänliga hälsningar Ida Moberg




Jaja, matte ska försöka bita sig i läppen så länge. Dixie är ju glad när hon får leka och är stark i kroppen. Men man blir ju orolig när inte allt är finemang, det känns ju direkt. Men, som andra hundägarvänner ofta påpekar, man kan inte springa till veterinären varje gång man blir orolig. Man måste bita ihop. Särskilt när hunden är pigg.. suck* Älskade lilla hund.

Tom mage eller löp på gång?

Dixie har spytt, innan frukost, de två senaste mornarna i rad. Vad kan detta bero på? Mår hon inte bra?: S Det är inga mängder det handlar om, och hon mår bra i övrigt, pigg och lycklig som alltid. Hon har iofs gått och rapat de senaste (två) veckorna.. kan det beteendet ha någon koppling till detta?

Hennes små morgongåvor har dessutom haft otrolig placering. Igår placerades spyan i mattes och husses säng (i kuddhöjd). Det är priset man får betala när man lockar upp vovven i sängen istället för att gå direkt ut på morgonkisseturen, som vovven så duktigt meddelar att det är dags för. Idag spydde hon på den fina vardagsrumsmattan.

Verkligen en härlig start på morgonen att rusa upp och intensivt torka och skrubba sängmadrassen och spraya den med väldoftande medel, och vädra rummet. (Inga "doft"spår kvar som märks nu i alla fall). Vardagsrumsmattan har, i den närmaste framtiden, en dejt med kemtvätten. (Tills dess får den ligga i förrådet.)

Allvarligt talat, hundspyor stinker värre än något annat jag (matte) vet. Usch, usch, usch*.. kväljningar bara jag kommer i närheten av dem. Det är bara att hålla andan.

Matte skickade sms till Dixies uppfödare som sa att det kanske kunde bero på sur mage. Dixies mage kanske helt enkelt upplever att det är för lång tid mellan kvällsmat och frukost. Lite nattamat var rådet att prova mot detta. ALTERNATIVT kunde det vara så är det är löp på gång.

Dixie ska, innan nattningen ikväll, få lite nattamat, och hoppas att det hjälper vår sötis. Men tänk om det är första löpet som spökar? Vår lilla valp, det känns alldeles för snart.. Men, förra veckan tisdag, fyllde Dixie faktiskt sju månader, så det är ju ingen omöjlig ålder för första löpet nu.
Ojoj, är det så här det känns när ens hund växer upp så ser jag inte fram emot när ens framtida barn kommer upp i tonåren och blir självständiga och mamma och pappa reduceras till taxi- och tvättservice (möjligen lyser mattes aktuella kurslitteratur egenom nu! :P ).

Suck*.. de växer upp så fort! (Matte har moderskänslor)


Emma: Hur gammal var Troja när hon löpte första gången? Betedde hon sig på något särskilt sätt innan?
Svar: Mamma Troja var 9 månader gammal och var lite deppig innan första löpet.

Hedda med systrar: Hur beter sig era småtjejer? Har ni sett några liknande tendenser?

Duktig hund

Ikväll har Dixie gått jättefint i kopplet och knappt dragit alls. Dock ett par utfall mot den inbjudande snön vid sidan av gångvägen, inget mot andra fotgängare! :P

Apporteringsträning och svansträning +ny leksak

Utställningsdrömmen
Nu för tiden tränar matte och Dixie, så gott som varje dag, på att stå och vifta på svansen. Vi tränar då och då under dagen men precis utanför dörren går det allra bäst. Faktiskt ganska bra till och med. Matte börjar inbilla sig att vovven börjar fatta vad det handlar om,.. lite granna iaf! :P
Synd att det inte går att fotografera oss när vi är själva :(

Eftersom Dixie inte växt så mkt, på vare sig höjd eller bredd, börjar det se ut som om det inte blir ngn utställning det närmaste.. inget bestämt, men det ser ut så nu. Invägningen i onsdags visar på nästan oförändrat, 19,6 kg, trots matökning med 2 dl/dag och extra träningsfoder. Det får ta den tid det tar, hon mår ju bra och är pigg och kry, så inget att oroa sig för, det kommer. (0,7 kilos ökning sen den 31 januari)

Beauty queen!
Mattes beauty queen posar! Så vacker i snön


Apportering med markering
Varje dag består även av apporterings- och kontaktövningar. Matte biter sig i läppen för att inte säga "Dixie" hela tiden, såå svårt. Idag har vi tränat lite markeringövningar, först på hemmaplan och sedan i skogen. (Mycket roligare än att plugga, tyvärr!)
Vi tränade med dummie, och som ni ser på bildbevisen (jösses vad svårt det är att genomföra övningar och ta kort samtidigt) så går det jättebra nu! Hon droppar fortfarande ofta, men det blir även en del i handen.

Apportering på hemmaplan
Apportering på hemmaplan. Koncentrerad och kontaktsökande

Skogen
Som tidigare skrivit, så var inte lydnaden i skogen långt ifrån den bästa förra helgen. Idag var den inte perfekt, men otroligt mycket bättre! Markeringsövningarna gick jättebra. Förutom överlämningarna, som inte är befästa, så arbetar hon som ett proffs. Snabbt ut och blixtsnabbt tillbaka, hon slarvar knappast alls nu.


Apportering i skogen
Apportering i skogen, SÅ duktig!!



d
"Jag har fått en ny leksak idag. Matte köpte den efter vi varit i skogen. Den hade en jättespännande boll på förut, men den tog matte bort när jag började bita sönder den.. :( Jaja, den är rolig iaf! Sen så köpte matte ett fint täcke, med reflex, som jag kan ha när jag inte ska fula till min päls, men det har jag inte provat än.."

Falskt alarm

Igår var det ännu en gång dags för örontvätt för Dixie. Matte plockade fram bomull och öronrengöring, förberedde tre bomullstussar och satte in rengöringen och resten av bomullen i skåpet igen.

Det som hände härnäst var att matte fick nervöst slag när hon upptäckte att en bomullstuss försvunnit samtidigt som en ljudlig rap hördes på golvnivå.
HJÄLP! Hur hunden käkat upp bomullstussen???? :S

Matte fick panik och ringde direkt till Eva (Dixies underbara uppfödare som ställer upp i vårt och torrt). Panik* "Vad ska jag ta mig till?! Tänk om bomullen trasslar in sig i tarmarna." "Lugn, blev svaret, så länge hon inte ätit upp halva paket ska det inte vara någon fara."
Pust*... UNDERBART svar, såg nästan framför mig hur vår stackars hund låg på operationsbordet. MITT fel hade det varit då. :( SÅ skönt att vi slapp det.

OCH ännu mera skönt var det idag. Eftersom matte fastnade i telefonen med Eva så hanns det inte med ngn öronrengöring innan mattes träning. Så kvarvarande tussar slängdes. Idag när matte ännu en gång tog fram bomullspaketet, vad ligger inte i det om den tredje tussen!! Den måste ha fastnat och följt med tillbaka in i skåpet när paketet lades in.. och rapen? En spontan liten vovve bara tydligen!! :D

TACK Eva för att du lugnade en nervös valpägare! Skönt att det, trots allt, visade sig vara ett falskt alarm.

Ekonomi-vovve!

Igår, alla hjärtans dag, gick matte och vovve långpromis till djuraffären för att kolla om Dixies tuggringar kommit. Redan i hallen hemma bestämde matte att, oavsett om ringarna kommit eller inte, så ska Dixie få välja vad hon vill från ben och andra godsaker som dignar kring disken i djuraffären.
Väl framme konstaterades att ringarna tyvärr inte kommit än. Men men, nu skulle det lyxas till; fritt fram för vovven att välja!
Matte satte Dixie och riktade in henne mot dyrare ben, tuggisar och annat gottigt. Dixie gick fram, tittade noga på allt. "Nja, inte något här.." tänkte Dixie och vände sig mot andra sidan där benen låg (bland annat stora ben, som det brorsan Jack i norrland sågs gotta sig med i på en bild i deras blogg!!), men nej, det var svårt att bestämma sig.
TILL SLUT fick Dixie syn på det hon vill ha och greppade lyckligt och bestämt tag i det.... VAD kan nu detta vara som var så lockande att grisöron och halvmeterlånga tuggben ratades?? Jo, en liten enkroners tuggpinne á la mald hud!!! :D
Självklart fick hon den.. och några stycken till, så det räckte till att äta både på hemvägen och till att snaska på hemma. Mer ekonomisk jycke än denna får man leta efter!!!!

Stora kramar från oss till alla våra vänner, med och utan vovvar! Många tack för alla glada alla hjärtans dags hälsningar!

Apporteringsträning för människa

Gårdagens reflektion blev dagens konstanterande:
En retriver behöver inte träna apportering.
Apporteringsträning är träning av människan för att hon ska 
lära sig förklara för hunden att den ska göra det den redan kan.


Tydligt exempel på detta är vår egen lilla apporteringsdrottning. Eftersom Dixie har en mer lydig period nu får hon springa den största delen fritt på våra kiss-/träningsrundor på grönområdet här utanför.

Igår överraskade hon matte genom att apportera en liten, liten leksakstraktor ifrån lekplatsen... på andra sidan grönområdet (bakgrund: matte hade efter att Dixie demostrerat vilket fynd hon gjort, "tappat" den på väg bort från lekplatsen i tron att hon skulle glömma bort den).
Matte trodde att vovven fått ett ryck av olydighet när hon stack i väg som ett skott efter "hopp och lek"-kommandot, som vanligtvis innefattar en halvssekunds eftertänksamhet och därefter halvfarts hoppla-skutt ut över gräsmattan (i rådande väder: snömattan!) som ersattes av racerfart mot lekplatsen och ultrafart tillbaka till matte med trofén; traktorn, i munnen!
Chock*.. Vilket minne hon har! Vi hade tränat sitt-stanna-kvar, stoppkommando och kontakt, men ändå fanns hennes markering av traktorn kvar. Imponerande.

Idag testade matte denna kunskap och insåg att Dixie, apporteringsdrottningen, springer som ett spjut i markeringsövningar. Direkt på markering och direkt tillbaka till matte!...fick t o m traktorn i handen två gånger!!! :D TACK du småbarnsförälder som glömde leksakstraktorn vid lekplatsen!

En tankeställare för matte om vilket potential denna sötnos har.. samt ett härligt sätt att förtränga den ignoranta skitungen som var med oss i skogen i lördags... morr*

Puss på dig härliga hund!

Uppställnings och huvudbilder ifrån lördagen.. (grace á Eva)

Dixie och matte är överlyckliga i snön. Vi har snökrig och rumlar runt i det vita kalla pudret. Dixie förvandlas först till en dalmatiner och sedan till en vit golden. Det sitter fast snö i valphåret på benen, som vägrar lossna när vi ska in. Dixie hjälper gärna matte så det inte blir blött inomhus genom att äta upp snöplupparna som matte pillar bort från under hennes tassar. Tränar en och två visslingar ute, apportintresse inomhus. Idag började vi även tassa lite smått på en musmatta! :D
Nedan finns uppställnings och huvudbilder ifrån lördagens valpträff.. (grace á Eva)
Vi niger och tackar för många härliga bilder på vår fina sötnos!


ståbild
"Jag äter upp dina händer om du inte släpper köttbullen NU!"


huvudbild
Vackert huvud..


smaskens!
"Mmm.. köttbulle är smaskens!!"

Äntligen hemma igen efter en härlig valpträff med träning

Matte och Dixie på valpträff
Matte och Dixie på valpträff (Heddas matte Lina hjälper till med bildbevis på att även matte var med på träffen! :P )

Valpträff med instruktör
Dagen startade klockan 06:30, en okristlig tid för att vara en lördag morgon, men vad gör man inte när man älskar sin hund! Bara de nödvändiga hundbestyren hann avverkas.. matte la ingen tid på att göra sig snygg idag, sömn är go'are!

Buss och tåg till huvudstaden. Dixie var så lugn och avslappnad på tåget, vår lilla snuslisa! :P Däremot var Stockholm C stressande med alla människor som jäktande omkring. "Vilken takt ska man gå i egentligen?" undrade Dixie och anpassade sig efter bästa förmåga till alla som irrade omkring framför tassarna på henne. Trapporna klättrade hon nerför som en liten spindel och hade konstant närkontakt med varje steg. "Förrädiska och hala" tyckte hon. Därefter vidare med pendel för att mötas av kennelmamma Eva, och direktbil till träningsplatsen där vi mötte upp med de andra deltagarna, dvs syskon till Dixie med respektive trevliga koppelbihang!! :P

Dagens belöningsstinna övningar & tips (i minnesordning, inte nödvändigtvis kronologisk ordning):

*Viktiga ord att inte slita ut: Dixie (hundens namn), Ja, Nej.. (och ett till tror jag,.. som jag glömt)


DEL 1-Intro
1) Kontaktövning stillasittandes nära de andra vovvarna och ha/ta kontakt med matte.
2) Kontaktövning stillasittandes nära de andra vovvarna och ha/ta kontakt med matte, samtidigt som de andra växelvis rörde sig runt oss.
3) Själv traska runt de andra och ha kontakt med matte.

Dessa övningar gick mycket bättre när matte gått och hämtat den vanliga kopplet, retriverkoppel fungerar inte i dessa sammanhang, eftersom matte använder retriverkoppel till att slänga över halsen på Dixie på morgonkissturen då sömngångandet inte tillåter mer avancerade tankearbete som att knäppa halsband och då vi ska till skogen och syftet bara är att styra vovven till bilen.


DEL 2-Markering
En och en följde vi med dagens "expert", en duktig hundmänniska, upp i ett litet skogsparti för att träna markering. På vågen fick vi tipset att då och då ropa Dixies namn och när hon vänder sig kasta en godis. Om jag inte minns fel i virrar så skulle man INTE kasta över huvudet på henne, då kunde resultatet bli att hon stannar och tittar framåt istället för att ta kontakt. På detta sättet kan man få en hund som spontant tittar oftare efter var man finns. Först ställde vi oss och kastade en dummie så Dixie såg var den hamnade. Sen vände vi och gick åt ett annat håll. Efter en bit fick Dixie ett "hämta" och fick springa och leta rätt på dummien samtidigt som vi tvåfotingar forsatte åt ett annat håll. När Dixie närmade sig satte sig matte ner åt motsatt håll och uppmuntrade glatt när Dixie kom fram med dummien. Första gången gick felfritt, andra gången fick vi backa lite för att hjälpa Dixie minnas vad hon skulle göra. När hon snappat upp lukten vände vi direkt och uppprepade samma procedur. 

Det stående rådet både i denna situation och i alla andra övningar är att inte fastna maninskt vid att hunden ska lämna dummien i handen utan att vara överlycklig att hunden glatt, och i full fart vill komma för att visa vad den hittat. Att öva delmomenten var för sig var ett stående tips.


DEL 3-Inkallning
Detta tränade vi under tiden de andra hade individuella markeringsövningar. Matte som var den enda ensamma tvåbeningen fick hjälp av Eva att hålla Dixie medan matte tjoade sig bortåt åt ett annat håll. Inkallningen gick inte bra alls första gången då Dixie, först kom fram, men när matte inte var tillräckligt på alerten med kopplet fick Dixie syn på syster Towa som hon genast sprang bort och störde. humelihum* Därefter gick inkallningen bättre, både då Eva assisterade och när Dixie och matte tränade ensamma.
DOCK, påpekade instruktören, att det att allra bäst att träna inkallning separat och inte i samband med ett "sitt-stanna kvar". Det blir ett stressmomoent med dubbla signaler. Ska jag sitta kvar? Eller ska jag komma??
"Det är sååå svårt att koncentrera sig när det finns kompisar överallt!", menade Dixie bestämt.


DEL 4-Stoppkommando
Matte uppmanas/uppmuntras att ta upp träningen med visselpipa, då "hit" inte alltid räcker långt i vinden och inte alltid är syftet till att man söker kontakt med hunden. Ett kort pip ska det vara för att hunden ska stanna och titta tillbaka på matte. Två pip för "hit". Det svåra med denna övning, efter att få ha lånat en pipa, var att få Dixie att gå tillräckligt långt, och att vara tillräckligt ouppmärksam på matte och en potentiell godisutdelning, för att kunna tajma in ett pip när hon tittade bort. Men det gick så bra så till slut, när hon väl tittade åt annat håll.


DEL 5-Linjetag/dirigering
En burk, i detta fall mattes smörgåslåda, placerades ett bit bort. Därefter fick hundarna, en i taget, i tur och ordning, följa med sin förare till lådan där en godis placerades ovanpå lådan. Efter att hunden i fråga gick paret tillbaka till startpunkten. Föraren ser till att hunden är koncentrerad och tittar åt godbitens håll. I Dixies fall betydde det att hon fick sätta sig ner, eftersom Dixies koncentrationsförmåga till stor del verkar sitta i bakbenen. Därefter visade mattes ena arm vägen, den raka vägen, till godbiten. Man skulle INTE röra armen, varnade instruktören, då kunde hunden gå på rörelsen och inte på kommandoordet "ut". Rörelsen riskerade även att inte bli helt rakt mot målet och då gick meningen med att dirigera hunden forlorade om man pekade på fel grej.
Dixie var TOPPEN på detta, snabb ut och direkt på godbiten. Stannade sedan tills matte kom och hämtade henne. stolt*


DEL 6-Dummieintresse/bärintresse
Eftersom Dixie inte varit så intresserad av att bära dummien hela vägen fram till matte den sista tiden, den ganska långa sista tiden, var denna del extra intressant. För att få upp intresset så uppmanades alla tvåfotingar att sluta bete oss som att dummisar var något dyrbart, heligt och något extremt allvarligt. Det är delvis därför, menade instruktören, som hundarna släpper och inte intresserar sig för dummisarna. Leksaker är inte kravbelagda, de kan man leka med och ha i munnen. När däremot dummisarna kommer fram blir det genast allvar och inga missförstånd godtas. Ifall hunden släpper dummisen så ska man inte kommendera hunden att ta upp den. Då är det matte/husse som får plocka upp den. Detta är jag, Dixies matte, skyldig till att ha gjort MÅNGA GÅNGER.. kanske kan detta ha påverkat Dixie? Dock är nog allvarsamhet och krav stora bovar i dummiedramat. matte SKA som sagt jobba på att bli mer lättsam och rolig!!

Själva övningen i detta moment gick ut på att busa upp Dixie och få henne och hålla i/bita efter dummisen. Detta gick ganska bra förutom att snodden i ena ändan var mkt roligare att hålla i än att hålla bit på dummisen, vilket ibland resulterar i att dummisen glider i backen. Som råd till detta fick vi att tejpa in/ta bort snodden. Då försvinner leken i att bolla med/dra i snodden. Dixie gick SÅÅÅ duktigt med dummisen i munnen och, på samma sätt som i "ett pip"-övningen skulle vi backa för att få hunden att komma till oss/följa efter med dummisen i munnen.

Alla valpar var vid detta laget MYCKET trötta och Dixie demonstrerade detta genom att överfalla Eva med skuttattacker, då hon skulle försöka få Dixie att hålla i dummien. Kanske skulle du inte busa upp henne riktigt så mycket? menade Eva. Men nu var det ren och skär valpig toklycka:
"Jag är lycklig och trött, WOHOO!!" ropade Dixie.


Fotografering
Någonstans mellan några av övningarna när matte satt och balanserade smörgås i ena handen och en hund i den andra kom Eva och snodde iväg Dixie med köttbullar till en fotograferingssession med Pelle. Jag fick titta på bilderna i deras dator och det såg ut som om Dixie stod ganska fint. Dock gick svansen i lågflygande helikopterrörelser. Väntar förväntansfullt på att dessa bilder ska komma ut i valpgalleriet.

Sitter vacker i snö och solsken..


Avslutning och hemresa
Efter att intruktörer tackat för idag och skickat iväg oss visade hon med Dixie hur man kunde få hundens uppmärksamhet under promenaden, så att hunden inte gick och drog tvåbeningen efter sig, genom att nypa hunden i rumpen eller snärta till med kopplet. Dixie reagerade blixtsnabbt:
"VAD hände nu??!!", sa en hund i chock. Uppmärksamheten var total.
Smidigt, men matte får nog träna på swingen för att det ska fungera. Dock går promenaderna ganska bra, ifall vi är ensamma rent förträffligt, men då andra hundar finns i närheten är det svårt att koncentrera sig. Sitta stilla fungerar, men att röra sig OCH koncentrera sig på matte när det finns massa spännande hundar runt omkring sig, det är svårt det.

Efter att matte, med dyblöta fossingar (då skorna tog in vatten som såll), ätit en god men fettdrypande pizza med Eva och storflocken och Dixie middag, blev vi skjutsade till pendeln. (Matte var allt lite nervös att missa..) Så vandrade en trött, och därmed otrooligt lydig och lugn Dixie genom Stockholm C till vårt tåg, som skönt nog redan stod inne på perrongen och väntade på oss.

Dixie sov och matte läste skolbok hela vägen till Örebro. De sista 20 min var extra spännande då vi fick in en till hund i kupén.. men matte som tyckte att det varit nog med hundar idag, sa att hon inte skulle hälsa. Den andra hundägaren var jättetrevlig och skötte sin, starka, hund utmärkt och småpratade trevligt hundprat resten av vägen. Väl framme i Örebro hade vi tur och en buss kom inom bara 5 min.
Innanför dörren landade vi ca 21:40.. en lååång med toppen dag. Tack alla som var med, det var så skoj att ses och träna med våra ögonstenar!


Hedda & Lina
Vacker bild på syster Hedda & matte Lina


RSS 2.0